Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     
 
Nyhedsbrev fra
Bedre Sundhed i Generationer
 
 Maj 2022

Kære deltager

Sædkvalitet og nyheder fra BSIGs sædkvalitetsundersøgelse FEPOS er i fokus i dette nyhedsbrev, hvor du også kan møde Sandra, som er ansvarlig for undersøgelsen.
I FEPOS blev ca. 5000 unge BSIG'ere inviteret til at svare på spørgsmål om deres livsstil og sundhed samt komme til en undersøgelse, hvor de afleverede en sædprøve, en urinprøve og fik taget en blodprøve. Mere end 1000 unge mænd sagde ja til at deltage og har dermed gjort det muligt for forskerne at undersøge årsager til lav sædkvalitet.
 
Længere nede i nyhedsbrevet finder I vores to faste indslag - en hilsen fra vores deltagerambassadører og nyt fra forskningen.
 
God fornøjelse!
 

Mød Sandra, som forsker i BSIG-data

Sandra Søgaard Tøttenborg er forskningsleder på Bispebjerg Hospital, og hun er blandt de ansvarlige bag BSIGs sædkvalitetsundersøgelse FEPOS. Sandra er slet ikke i tvivl om, hvad hun ville sige, hvis hun mødte dig eller en anden BSIG-deltager: 
 
"Tusind tak! Det er så stort og vigtigt, at du vil være med. Jeg ved godt, du får rigtig mange henvendelser fra forskere, og det nogle gange kan være slidsomt, men dine svar og dit engagement kommer hele den danske befolkning – faktisk hele verdens befolkning – til gode!"
 
Mød Sandra her og bliv klogere på, hvad hun bruger BSIG til i sin forskning, og hvad der driver hende i hendes arbejde. Nedest i nyhedsbrevet finder du nogle af de seneste forskningsnyheder fra FEPOS. 
 
Hvis du gerne vil vide mere om FEPOS, kan du læse mere på BSIGs hjemmeside.
 

Hej fra deltagerambassadørerne

Denne gang er det Andreas, der vil opdatere jer på ambassadørernes arbejde her i "Hej fra deltagerambassadørerne"
 
Hej! Mit navn er Andreas, og jeg er en af de 8 deltagerambassadører, som er med til at repræsentere dig i Bedre Sundhed i Generationer, og det har jeg været siden oprettelsen af ambassadørkorpset i januar 2018.
Jeg går til dagligt i 3.G på STX i Grindsted og har ligesom dig været deltager i BSIG, siden jeg blev født. Som deltagerambassadør mødes jeg et par gange om året med de andre ambassadører og repræsentanter fra BSIGs ledelse. Ved disse møder diskuterer vi, hvordan vi kan engagere dig mest muligt i BSIG.
Vi mødtes sidst i februar, hvor vi blandt andet blev præsenteret for den kommende 25-års opfølgning. Herefter kom vi med inputs til ændringer og tilføjelser, så spørgeskemaet bliver mest muligt relevant for dig at svare på. Desuden filmede vi også nogle korte præsentationsvideoer af os som deltagerambassadører, så du som deltager i BSIG kan lære os lidt bedre at kende.
 
 
 

Nyt fra forskningen

Her kan du læse mere om BSIGs seneste forskningsresultater. Du kan finde flere nye resultater på BSIGs hjemmeside.
 
Unges mentale helbred lader ikke til at være varigt påvirket af coronanedlukningerne
 
Mange har frygtet, hvordan det ville påvirke de unges mentale helbred, at samfundet blev lukket ned under coronapandemien, så de unge hverken kunne komme i skole/på studie, ses med deres venner eller dyrke deres fritidsaktiviteter.
Heldigvis viser et nyt studie fra BSIG, at der ikke er noget der tyder på, at nedlukningerne har haft en varig negativ effekt på de unges mentale helbred. 
 
 
 

Sodavand ser ikke ud til at påvirke ikke sædkvaliteten

 
Forskere fra Aarhus Universitet og Bispebjerg Hospital står bag et nyt studie, som med brug af BSIG data har undersøgt, om der er en sammenhæng mellem indtag af light- eller sukkerholdige drikkevarer og sædkvalitet. 
Forskerne fandt ingen sammenhæng mellem indtag af hverken light eller sukkerholdige drikkevarer og sædkvalitet.
 
 
 
Lavt indtag af paracetamol lader ikke til at påvirke sædkvalitet negativt
 
Paracetamol er det mest anvendte smertestillende præparat i Danmark, og tidligere forskning peger på, at paracetamol kan have en hormonforstyrrende virkning, som kan påvirke sædkvaliteten. Et nyt BSIG-studie fra Aarhus Universitet og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital finder imidlertid ingen sammenhæng mellem lavt indtag af paracetamol og nedsat sædkvalitet. 
 
Fremtidige studier bør undersøge højt eksponerede personer over en længere periode for med sikkerhed at kunne sige, om paracetamol kan have negativ effekt på sædkvaliteten.
 
Læs mere om studiet her: Paracetamol og sædkvalitet
 
 

Vi vil gerne høre fra dig

Vi er altid interesseret i feedback fra jer deltagere. Er der noget, som du synes har fungeret særligt godt i forhold til spørgeskemaerne? Noget, der ikke virker, som det burde? Eller har du en god idé til det næste nyhedsbrev? Skriv til os på bsig-forskning@ssi.dk. 
 
Vi ser frem til at høre fra dig!

De bedste hilsner
Inger Kristine og Anne
BSIGs sekretariat