Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     
 
Nyhedsbrev fra
Bedre Sundhed i Generationer
 
December 2023
 

Kære deltager

Så lakker året snart mod ende, og vi vil gerne benytte lejligheden til at takke alle jer, der har deltaget i BSIGs undersøgelser og deltagerpaneler i 2023.  I sommer gik vi i gang med 25-års undersøgelsen (læs mere nedenfor), og i oktober sendte vi de sidste invitationer ud til Kost- og Motionsundersøgelsen blandt BSIGs unge deltagere.  
 
I dette nyhedsbrev kan I møde Trine Madsen, som forsker i selvmordstanker og -forsøg blandt unge. I finder også en hilsen fra en af vores nye deltagerambassadører Amalie, samt nyt fra forskningen.
 
Rigtig god jul og godt nytår til jer alle!
 

Mød Trine Madsen, der forsker i BSIG-data

Trine Madsen er seniorforsker ved Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse, og hun bruger i øjeblikket BSIG-data til at forske i, hvor udbredt selvmordstanker og -forsøg er hos unge samt hvilke tidlige markører i barndommen, der senere hen kan lede til selvmordstanker og -forsøg.
 
"Vi er netop nu i gang med at undersøge, hvordan fysisk aktivitetsniveau, skærmtidsforbrug, mobning og søvnproblemer i 11-årsalderen kan øge risikoen for selvmordstanker og -forsøg i teenagealderen", fortæller Trine Madsen. 
 
Klik her og læse mere om Trines forskning, og om hvordan hun endte som forsker: Mød Trine Madsen
 

Hej fra deltagerambassadørerne

Denne gang er det vores nye deltagerambassadør Amalie N., der vil opdatere jer på ambassadørernes arbejde.
 
Mit navn er Amalie, og jeg er så heldig at være blevet en del af BSIGs deltagerambassadører. Jeg synes, at BSIGs arbejde er utrolig betydningsfuldt og er glad for nu at være med i forskningsprojektets maskinrum.  
Jeg studerer statskundskab på Aarhus Universitet og bruger derudover meget tid på sport og træning, hvilket giver mig glæde og fællesskab i hverdagen.  
 
I september måned blev vi i ambassadørgruppen præsenteret for professor Cecilia Ramlau-Hansens forskningsprojekt på Aarhus Universitet, som handler om, hvorfor fertiliteten falder og barnløshed rammer forskelligt på tværs af sociale grupper. Hun har fået en stor bevilling fra EU, da projektets betydning strækker sig ud over Danmarks grænser. Ved mødet drøftede vi etiske dilemmaer samt indholdet i undersøgelserne - så spændende at være med til! Det er inspirerende at se det engagement og det dybdegående arbejde, der ligger bag så store forskningsprojekter - og tænk, at vi som BSIG-deltagerambassadører kan bidrage til så vigtigt et forskningsområde som fertilitet.  
 
Jeg glæder mig meget til fortsat at være med i arbejdet med BSIG, og forhåbentlig kan vi sammen bidrage til udviklingen mod en sundere fremtid.
 

Har du fået en invitation til BSIGs 25-års undersøgelse? Tjek din postkasse!

 
Vi er i fuld sving med BSIGs 25-års undersøgelse. Frem til 2029 sender vi invitationer ud i takt med, at BSIGs unge deltagere fylder 25½ år. Måske har du en ulæst invitation i din digitale postkasse (Mit.dk, e-Boks, Digital Post-appen eller borger.dk)?
 
I dette spørgeskema vil vi bl.a. spørge om jeres boligsituation, fysisk og mentalt helbred, arbejdstider, søvnvaner, livsstil, stoffer, kropsopfattelse, kønsidentitet, seksualitet, skærmbrug og trivsel. Læs mere om undersøgelsen på www.bsig.dk.
 
Vi glæder os til at modtage din besvarelse!
 

Nyt fra forskningen

Her kan du læse mere om BSIGs seneste forskningsresultater. Du kan finde flere nye resultater på BSIGs hjemmeside.
 
Søvnvarighed kan sandsynligvis påvirke unge mænds evne til at få børn
 
I et nyt studie baseret på BSIGs sædkvalitetsundersøgelse (FEPOS) ser det ud til, at der er en sammenhæng mellem søvnvarighed og forskellige mål for reproduktionsevne. Det gælder både for mænd, der sov mere eller mindre end den anbefalede søvnvarighed på 6-9 timer per nat.  
 
Læs mere om studiet her: 
 
Børn af mødre, der er nygravide i vinterhalvåret, går tidligere i pubertet
mmm
Med udgangspunkt i data fra BSIGs Pubertetsundersøgelse har forskere ved Aarhus Universitet undersøgt betydningen af at være gravid på forskellige årstider i forhold til børnenes pubertetsudvikling.
 
Resultaterne viser en sammenhæng mellem de graviditeter, hvor graviditetsuge 8 falder i vinterhalvåret, og den alder, drenge og piger har, når de starter deres pubertetsudvikling. Sammenhængen kan muligvis forklares ved en lavere D-vitamin-koncentration i morens blod i vinterhalvåret.
 
 

Vi vil gerne høre fra dig

Vi er altid interesseret i feedback fra jer deltagere. Er der noget, som du synes har fungeret særligt godt i forhold til spørgeskemaerne? Noget, der ikke virker, som det burde? Eller har du en god idé til det næste nyhedsbrev? Skriv til os på bsig-forskning@ssi.dk. 
 
Vi ser frem til at høre fra dig!

De bedste hilsner
Inger Kristine og Anne
BSIGs sekretariat